Weekend CLG 2015!

Afgelopen weekend was het dan zover, 11 en 12 juli stonden dit jaar in het teken van een weekend achter de schermen kijken bij Reddingsbrigade Paal 13, Callantsoog. We kunnen het ondertussen wel een traditie noemen om eens per jaar rond de zomer naar onze collega’s te gaan om daar onze leden een idee te geven van wat er op een strand allemaal gebeurd en speelt, heel anders dan in een zwembad natuurlijk! Dit jaar niet minder bijzonder omdat er 4 van onze eigen (aspirant) instructeurs meerdere weken aan het werk zijn.

Zaterdagochtend, 11 juli, was het tijd om te verzamelen rond 7:45 bij Tijenraan. Dankzij EasyRent uit Zwolle hebben we de beschikking gehad over een 9-persoons busje waarmee we iedereen, inclusief bagage in één keer konden vervoeren. Waarvoor nogmaals onze dank! Onderweg hebben we een korte stop gemaakt op de afsluitdijk, even de benen strekken, een toilet stop maken, maar niet minder belangrijk: koffie halen voor de begeleiding ;-). Ondertussen alvast even de exacte aankomsttijd doorgebeld naar de leden die al op het strand aanwezig waren zodat ze weten hoe laat ze ons kunnen verwachten. Tijd om weer door te rijden dus, het is tenslotte mooi weer, hoe dichter bij het strand, hoe beter! Rond 11:15 zijn we aangekomen op de grote parkeerplaats aan de duinrand, iedereen heeft zijn of haar spullen weer opgezocht en uit de bus geladen, tijd om te beginnen aan de wandeling naar de strandpost met al deze spullen. Het verslepen van de spullen heeft menige zweetdruppel gekost, zelfs voor de klim over het duin, maar aan de andere kant wachtte een oranje Reddingsbrigade auto op ons, welke onze spullen naar de post heeft gebracht.

Iedereen heeft zijn/haar spullen uitgepakt en de lange broeken werden ook al snel omgeruild voor korte broeken en zwemkleding, het programma kan beginnen! We zijn gestart met een welkom door Bram, welke al een dag eerder op het strand aanwezig was, met het programma en de huishoudelijke mededelingen. Na het omkleden stond een uitleg over het strand, de stroming en de strekdammen op het programma. Tijdens de uitleg van Bram heeft iedereen ook gelijk de lunch opgegeten, om daarna direct aan de slag te kunnen gaan met de rondleiding op de post, de boot en de auto. Overal werd gekeken, uitleg gegeven, maar ook vragen gesteld. Voor sommigen nieuw, voor anderen een mooie herhaling. Alle leden hebben nog een tijdje meegelopen met de echte strandwachten terwijl zij aan het badmeesteren waren. Hierbij hebben we uitleg gekregen over wat de taak inhoud, wat erbij komt kijken, maar ook welke standaard uitrusting ze aandoen. Ook de verschillende rescue boards hebben we uitgelegd gekregen en hebben we natuurlijk ook mee geoefend in het water. De middag hebben we vervolgens afgesloten met een run-swim-run oefening op het strand. Ongeveer 200 meter rennen, 200 meter zwemmen in zee, om vervolgens nog 200 meter te rennen. Al met al een topprestatie en mooie tijden voor onze eigen ‘strandwachten voor een weekend’. De middag hebben we afgesloten met een goed uur vrij zwemmen in een van de bewaakte vakken op het strand, terwijl de organisatie boodschappen is gaan doen voor de bbq van die avond.

Aangezien het gezegde ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ een mooie uitspraak is, hebben we alle strandwachten op de post uitgenodigd voor de bbq die wij zouden organiseren. Het vlees was ’s middags alvast besteld bij de slager, de laatste inkopen hebben we vervolgens gedaan bij de plaatselijke supermarkt. Tegen de tijd dat wij terug waren met de boodschappen, was het tijd om een windvrij stuk te creëren op de post om de bbq te plaatsen. Gezien het mooie weer en de drukte op het strand zijn we rond 19:30 begonnen met de bbq, de rest van de avond was een vrij programma waarin er een mooie mix ontstond tussen onze groep die op bezoek was en de groep strandwachten die daar aan het werk waren. Samen verhalen uitwisselen en ervaringen delen, zeker voor herhaling vatbaar! Een deel van de strandploeg is vervolgens nog een paviljoen ingedoken om het feestje voort te zetten, voor ons was het tijd om richting onze luchtbedjes te gaan, de wekker ging zondag tenslotte alweer vroeg!

7:45 ging de wekker alweer af. Na enige opstartproblemen bij sommigen, zijn we rond 8:15 richting de bus gelopen om te vertrekken naar de loods van de Reddingsbrigade. Voordat het materieel uit de loods werd opgehaald voor een nieuwe bewakingsdag, hebben we een kijkje genomen bij de auto’s, de boten en hebben we nog enkele foto’s geschoten met onze gesponsorde bus van EasyRent met wat Reddingsbrigade materiaal. Nadat de auto’s en boten waren vertrokken naar het strand zijn wij rustig gaan ontbijten. Na het ontbijt zijn we nog een ronde door de loods gelopen, wat ligt er bijvoorbeeld in een kast van iemand van de alarmploeg? Hoe zit een werkpak nou eigenlijk? Iedereen heeft de mogelijkheid gehad om een werkpak aan te trekken en op de boot op de foto te gaan.

Iets voor 11 uur kwam onze zondag ploeg uit Raalte aan om zich bij ons programma van de zondag te voegen. Samen zijn we vervolgens vertrokken naar Groote Keeten. Hier hebben we de tweede post van Reddingsbrigade Paal 13 bekeken, een rondleiding gehad en bijgepraat met de aanwezige strandwachten (waaronder een aantal van onze eigen leden!). Tegen 12 uur zijn we retour gegaan richting Callantsoog om ons daar voor te gaan bereiden voor het middagprogramma. Een aantal van de begeleiders is nog even wat boodschappen gaan doen voor de lunch, om vervolgens tegelijk terug te zijn op de post. Hier hebben we eerst onze lunch naar binnen gewerkt, om ons tegelijkertijd mee te laten nemen in de theorie van een lijnredding op het strand door de aanwezige strandwachten. We zijn ons om gaan kleden om vervolgens op het strand een keer te oefenen met de lijnredding en het maken van een werkcirkel! Ondanks dat het een oefening was en het weer niet echt wou meewerken, trok het toch veel bekijks van de aanwezigen op het strand.

De (mot)regen zette helaas door in de middag. Iedereen heeft zijn of haar spullen opgeruimd en weer ingepakt en vervolgens de tassen in een van de auto’s van de Reddingsbrigade gezet. De organisatie is de spullen in de bus gaan pakken, terwijl de rest van de begeleiding met de strandwachten voor een weekend is gaan knopen en kaarten op de post. Het eind van de middag komt in zicht, evenals het eind van het weekend Callantsoog 2015. We zijn met de hele groep, 6 leden, 4 begeleiders, 4 ouders/zondag bezoek en 3 van onze eigen strandwachten ter afsluiting van het weekend samen een hapje gaan eten in het nabij gelegen paviljoen. Rond 17:45 waren we terug bij de auto’s en de bus om allen onze eigen weg terug te gaan. De ouders waarmee we nog geen contact hadden gehad, hebben we vanuit de bus nog even de aankomsttijd doorgebeld. Rond 20 uur waren we met de bus terug bij Tijenraan. Iedereen heeft de spullen weer overgezet naar de auto’s en zijn hun eigen weg weer gegaan.

Wij kijken als begeleiding en organisatie terug op een geslaagd weekend met mooi weer, veel activiteiten en mooie oefeningen. De foto’s volgen snel in het fotoboek!

De organisatie Callangsoog 2015,

Bram & Jordy