PERSBERICHT- Zomers weekend bezorgt de reddingsbrigade veel werk

In het afgelopen weekend heeft de reddingsbrigade het, vanwege het zomerse weer, voor het eerst dit jaar erg druk gehad. In totaal verleende zij 738 keer hulp waarvan 544 keer eerste hulp. 27 Baders en zwemmers en 28 opvarenden die in de problemen waren geraakt werden geholpen en 139 kinderen werden weer met hun ouders herenigd. Maar liefst 17 personen werden gered uit een levensbedreigende situatie.

In Westenschouwen redde de reddingsbrigade zaterdag een zwemmer uit het water die was afgedreven op een luchtbed en vermoeid raakte toen hij terug naar de kant probeerde zwemmen. De reddingsbrigade in Bloemendaal moest voornamelijk op vrijdag diverse keren in actie komen voor personen die vermoedelijk in aanraking waren geweest met drugs. In Ouddorp verleende de reddingsbrigade hulp aan 9 kitesurfers.

In Zoetermeer kon de politie, dankzij de signalering van de reddingsbrigade een bende tasjesdieven aanhouden. Eén van de dieven droeg blauw gips om zijn arm en was daardoor extra gemakkelijk te herkennen.

De komende dagen houdt het mooie zomerse weer nog aan. Voor wie deze week van het mooie weer en het water wil genieten heeft de Reddingsbrigade nog een aantal praktische tips.

Tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:

  • Ga alleen het water in op plaatsen waar de reddingsbrigade toezicht houdt.
  • Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Zorg dat uw mobiele telefoon is opgeladen en check of u voldoende bereik heeft.
  • Gebruik in zee geen vlinderbandjes bij uw kind in verband met de invloed van de wind, stroming en golfslag. Blijf binnen een armlengte afstand van kleine kinderen.
  • Spreek een herkenbaar punt af, voor als je elkaar kwijt raakt, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare kinderafbeelding.
  • Kind kwijt? Waarschuw direct de reddingsbrigade en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen echter vaak tegen de wind in.
  • Is uw kind terecht? Wordt niet boos op het kind, maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.
  • Bedenk of u fit genoeg bent om te zwemmen of te watersporten en smeer goed in met zonnebrand.
  • Blijf niet te lang in het water en ga niet helemaal onder water, de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe.
  • Neem als watersporter goede voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer het materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee en draag een wetsuit. Let op eventuele zonering van de watersport.
  • Volg de adviezen op van de lokale Reddingsbrigade.