De Reddingsbrigade waarschuwt voor koud water

Tips van de Reddingsbrigade om de komende mooie dagen veilig van het water te kunnen genieten

4 mei 2016

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen aankomend weekend aan of op het water zullen doorbrengen vanwege het voorspelde mooie weer. De Reddingsbrigade attendeert mensen nog wel op de lage temperatuur van het water, het water heeft nog niet de aangename zomerse waarde en dat geeft kans op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

De Reddingsbrigade is blij met het mooie weer, en men moet daar ook vooral van genieten. Jaarlijks moet de Reddingsbrigade echter nog vaak in actie komen om mensen met kramp en onderkoeling te helpen. Met onderstaande tips hoopt de Reddingsbrigade ongelukken te voorkomen en mensen veilig van het water te laten genieten.

Geadviseerd wordt om alleen het water in te gaan op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Op verschillende plaatsen zijn de reddingsbrigades al actief dit weekend, maar nog niet overal. Watersporters wordt geadviseerd beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden.

Tips van de Reddingsbrigade om veilig van het water te genieten:
1. Ga alleen het water in op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt.

2.Bedenk of je fit genoeg bent om (nu al) te zwemmen of te watersporten.

3.Draag een wetsuit tijdens het watersporten.

4. Neem als watersporter voorzorgsmaatregelen: meld iemand waar je bent, controleer je materiaal, neem een telefoon in een waterdichte hoes of ander waarschuwingsmiddel mee, houd rekening met andere watersporters.

5.Smeer je goed in om verbranding door de zon te voorkomen.

6. Blijf niet te lang in het water; de kans op onderkoeling of kramp neemt dan toe.

7. Ga niet helemaal onder water; via je hoofd verlies je het snelste lichaamswarmte.

8. Let op uw kinderen en doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer erop. Spreek een herkenbaar punt met uw kinderen af, voor als je elkaar kwijt raakt en zorg dat uw telefoon is opgeladen.

9. Informeer bij de Reddingsbrigade naar de lokale omstandigheden in en rond het water en volg aanwijzingen op, bijvoorbeeld bij gescheiden zones voor zwemmers en watersporters.